Account Nedir:
Kullanıcı Bilgileri. Bir bilgisayara veya bilgisayar ağına bağlanmak için gerekli kullanıcı adı ve parolası gibi bilgileri içerir.
ACTIVE-X Nedir:
Mıcrosoft'un Sun Microsystem'in Java'sına karşı çıkardığı bir program geliştirme dili. Internet üzerinde kullanılabilecek programlar üretmek için kullanılıyor.
Alias Nedir:
Takma ad.
Alta Vista Nedir:
Digital Equipment Co. firmasına ait olan AltaVista, popüler Internet tarayıcı servislerinden biridir. Servisin amacı; aradığınız bilgiye, web sayfasına veya haber grubuna ufak bir aramadan sonra ulaşabilmenizi sağlamaktır.
Anonymous FTP Nedir:
Her internet kullanıcısının dosya transferi yapabileceği FTP siteleridir. Buraya bir ftp programı ile bağlanıyorsanız, username bölümüne anonymous, şifre bölümüne de e-mail adresinizi yazmalısınız. Browser ile ftp sitesine bağlanıyorsanız bu ayarlar browserınızda default olarak vardır.
AOL Nedir:
AOL, America On Line'ın kısaltılmasından oluşmuştur. Sadece Amerikada 4.5 milyon kullanıcısı olan America On Line her ne kadar ev kullanıcılarına hizmet veren bir sistem olsa da Internet erişimi de sağlamaktadır.
Applet Nedir:
HTML sayfalarda bulunan java dilinde yazılmış programların derlenmiş biçimidir.
Attachment Nedir:
E-mail (elektronik posta)’lara dosya ekleyerek gönderme işlemidir..
Backbone Nedir:
Network üzerindeki temel geçiş yollarını (pathway) oluşturan yüksek hızlı hat ve bağlantılarının oluşturduğu yapı.
Background Nedir:
Web sayfalarının arka fonlarına verilen isim..
Beta Nedir:
Bilgisayar dünyasında, programların geliştirme ve test aşamasında olduklarını belirten ad.
Bit Nedir:
İletilebilen en küçük veri miktarı.
Bookmark Nedir:
Türkçede sık kullanılan olarak geçer. Web sayfalarında gezerken, hoşunuza giden sitelerin adresinin browserınız da saklanmasını sağlar.
Bounce Nedir:
E-mail’in gönderildiği adrese ulaşmayıp, geri gelmesi.
Bps Nedir:
(Bits-Per-Second) 2 bağlantı noktası arasında verinin transfer edilme hızı. Örneğin bir 28.800 Bps modem saniyede 28.800 bit transfer edebilir.
Browser Nedir:
World Wide Web üzerinde dokümanların transfer edilip görüntülenmesini sağlayan programlara "browser" adı verilir. Şu an bu sayfaları görmek için kullandığınız program sizin browser’ınızdır. (Internet Explorer, Netscape Communicator gibi)..
CGI (Common Gateway Interface) Nedir:
Server daki programların birbirleri ile iletişim kurmalarını ya da diğer programların Web server ile nasıl iletişim kuracaklarını belirleyen kurallar seti. Genellikle web server dan data yı alan ve bu data ile küçük işlemler yerine getiren (forma yazılan bilgileri e-mail olarak atmak gibi) küçük programlardır..
Cgi-bin Nedir:
Web Server’da CGI dosyalarının bulunduğu dizine verilen genel isim..
Channel Nedir:
IRC deki tartışma alanlarına verilen ad. (oda)
Cookie Nedir:
Browser tarafından kullanıcıya gönderilen ve kulanıcının sabit diskine yerleşen küçük dosyacık. Bu dosya, ziyaret edilen site hakkında tarih, kullanıcı adı, ziyaret saati gibi bilgileri içerir. Aynı sitenin bir sonraki ziyaretinde kontrol edilir. (Bazı sitelerde Web sayfası özellitirme diye bir secenek vardır. Bu bölümü doldurduğunuzda o siteye tekrar girdiğinizde sadece sizin istedikleriniz o sitede görülür. Cookie bu işlemde sizin tanımlanmanızı sağlayan programdır.)
DATA Nedir:
Manyetik ortamdaki her türlü bilgiye verilen addır. İnternet ortamında alıp gönderdiğiniz veriler data olarak adlandırılır..
Defrag Nedir:
Harddiskin veriminin artırılması için yapılan birleştirilme işlemi.
DEMO Nedir:
Yazılımların, reklam amaçlı olarak piyasaya sürülmüş şekli. Demolar hiçbirzaman yazılımın tüm özelliklerini kullanmanıza izin vermezler..
Dial-up Nedir:
İletişim kurulacak bilgisayarın, var olan telefon hattını kullanarak bilgisayarınız ile aranmasıyla kurulan haberleşme yolu..
DNS (Domain Name Server) Nedir:
Bağlanılan sunucu ismini açık Internet adresine çevirmek için kullanılan bir mekanizmadır. Internet üzerinde aynı adlı iki veya daha fazla sunucu isminin olmaması da yine DNS sistemi sayesinde gerçekleşmiştir..
Domain Name Nedir:
Bir Internet sitesini tanımlayan adres. (xxx.com.tr gibi) Her domain name bir IP adresine karşılık gelir..
Download Nedir:
İnternet üzerinden dosya çekme işlemi.
E-mail (elektronik-posta) Nedir:
Elektronik Posta, posta işlemlerinin (mektuplaşma v.s.) Bilgisayar ortamında yapılmasıdır. E-mail ile diğer internet kullanıcısına mektup ve dosya gibi şeyler gönderebilir ve alabilirsiniz.
Encryption Nedir:
Internet üzerinden transfer edilen bilgilerin, üçüncü şahıslar tarafından okunmamasını sağlayan bir şifreleme yöntemi..
E-zine Nedir:
İnternet üzerindeki online dergi..
FAQ (Frequently Asked Questions) Nedir:
Sıkça Sorulan Sorular anlamına gelir. Web sayfalarında gezerken, web sayfasında belirtilen konu hakkında sorulabilecek soruların cevaplarını içerir..
FINGER Nedir:
Windows işletim sisteminde kullanılan bir programdır. Internet üzerinde sorgulama yapmak için kullanılıyor. En çok Kullanım alanını IRC de bulmaktadır..
Firewall Nedir:
İnternete bağlı makinaların güvenliği için kullanılan bir sistemdir. Bilgisayara gelen veri paketlerini kontrol eder ve istenilmeyen verilerin sisteme girmesini engeller.
Freeware Nedir:
Kullanılması ve dağıtılması tamamen ücretsiz olan programlar..
FTP (File Transfer Protocol) Nedir:
Ftp sadece bir protokol olmakla kalmayıp, internet üzerinden dosya transferi yapmak için kullanılır. FTP kullanılarak başka bir Internet sitesine "login" olunur (Bknz. Anonymous FTP) ve buradaki dosyalara "site sorumlusu"nun hak tanıdığı kadar erişim sağlanır.
Gateway Nedir:
Gateway, teknik olarak aynı türden olmayan iki protokol'ün anlaşmasını sağlayan donanım yada yazılım anlamına gelir. Bu terim Internet üzerinde genellikle, bir sistemden diğer bir sisteme geçiş sağlayan bir mekanizmayı anlatır..
Gopher Nedir:
Internet üzerinde hypertext kullanmadan değişik menülerdeki materyallere ulaşmayı sağlar. Gopher sitelerinde resim ve program yoktur. Tamamen text formatından oluşur. Kullanımı gittikçe azalmaktadır.
Groupware Nedir:
Aynı bilgiler üzerinde çalışan, aynı binada, odada veya ağ üzerinde çalışan bir grup insan için tasarlanan programlara denir.
GuestBook Nedir:
Ziyaretçi Defteri. Girdiğiniz Web sitesine, site hakkındaki görüş, istek ve önerilerinizi yazıp, diğer ziyaretçilerin yazdıklarını okumanızı sağlar..
Hacker Nedir:
Bilgisayar sistemlerine izinsiz giren kişilere verilen ad..
Heading Nedir:
HTML dökümanlarında genellikle yazının başlığının ve genel tanımların bulunduğu bölgedir.
Hit Nedir:
Browser tarafında Web Server a yapılan Tek bir isteme hit denir. Örneğin 3 adet resim içeren bir sayfa çağrıldığında 4 adet hit olur. 1 adet sayfa için + 3 adet de içindeki resimler için..
Home page Nedir:
Bir sitenin ana(giriş) sayfası olmakla beraber, Kişisel Web sayfalarına da home page denilmektedir.
Host Nedir:
Network üzerinde diğer makinalara servis veren herhangi bir makina..
HotJava Nedir:
Sun MicroSystems tarafından tasarlanmış Mosaic-tipi web tarayıcılarına alternatif olarak tasarlanan yeni bir Java destekli web tarayıcısıdır. Özellikle "etkileşimli" web sayfaları geliştirmek isteyenler için tasarlanan bu tarayıcının yapımı henüz bitmemiştir.
HTML Nedir:
HTML (HyperText Markup Language) World Wide Web'in bilgi görüntülemekte kullandığı dosya formatıdır. HTML sayfaları kullanarak metinler değişik şekillerde ekrana getirilebilir, sayfalara resim, ve ses eklenebilir. Bu okumakta olduğunuz sayfa bir HTML sayfasıdır. HTML, bu sayfaya verilen isim değil, sayfanın oluşturulması için kullanılan progralama sistemidir.
http Nedir:
Internet üzerinde HTML sayfalarının aktarılması için "HyperText Transport Protocol" isimli standart bir protokol kullanılır. Hiç şüphe yok ki İnternet üzerinde en çok kullanılan (ve en önemli) protokoldür.
Hyperlink Nedir:
HTML sayfasında bir takı (tag) kullanılarak başka bir dosya ile oluşturulan bağlantıdır.
Hypermedia Nedir:
Az kullanılan bir terimdir. Metin, grafik, ses, hareketli görüntü gibi Internet üzerinde iletişimi mümkün olan her türlü medyayı ifade eder.
Hypertext Nedir:
HyperText, dökümanları biçimlendirmek, resim eklemek, bağlantılar yaratmak için kullanılan metoddur.
I Accept Nedir:
Kabul ediyorum. İnternette herhangibirşeye üye olmak istediğinizde, size önce bellibir şartname sunarlar. Bunu kabul ediyorsanız, şartnamenin sonundaki "I Accept" butonuna basmalısınız.
Imagemap Nedir:
Imagemap bir çok bağlantı barındıran bir grafiktir. Bu grafik değişik yerlerine basıldığında sizi farklı URL adreslerine veya bağlantılara götürecek biçimde bölümlenmiştir.
Inbox Nedir:
E-maillerin geldiği dizine verilen ad.
Internet Explorer Nedir:
Mıcrosoft'un Web Browser'ı . Internet Explorer ile web sayfaları gezilebilir, Ftp yapabilir, e-posta işlemleri gerçekleştirebilir, haber gruplarına üye olabilirsiniz.
Intranet Nedir:
Firma içinde bildiğimiz Internet yazılımlarının kullanıldığı sadece firmaya özel network.
IP (Internet Protocol) Nedir:
Herkesce kabul edilmiş bir internet adresleme sistemi. Merkezi ABD de olan GSI adlı kuruluş tarafından verilen IP adresleri sayesinde aynı adresin birden fazla makinaya verilmesi önlenmiş oluyor. xy.com | please login gibi harflerle ifade dilmiş bir adres aslında rakamlardan oluşur, Örneğin; ---> GülNet Internet Hizmetleri <---- - - - - - - - - - -| Copyright © 2001 |- - - - adresi aslında 195.175.68.4 rakamlarına karşılık gelir.
IRC (Internet Relay Chat) Nedir:
IRC ler dünya üzerindeki bütün Internet kullanıcıların biraraya gelerek gerçek zamanda online olarak sohbet ettikleri yerlerdir. IRC servisi veren bir adrese bağlandığınızda çeşitli konu başlıkları altında açılmış odalar görürsünüz. Sizi ilgilendiren bir oda gördüğünüzde hemen girip sohbete katılabilir yada kendiniz bir oda açabilirsiniz, hem de istediğiniz her konuda.
ISDN Nedir:
(Integrated Services Digital Network) 128.000 bps hızındaki özel telefon hattı. (Normal hatların hızı 56.000 - 64.000 bps dir).
ISP (Internet Servis Provider) Nedir:
Internet servis sağlayıcı (GülNet gibi).
Java Nedir:
Sun Microsystems'in yarattığı kolay kullanılır, güvenli, nesneye dayalı ve güçlü bir programlama dilidir. HTML dili ile beraber kullanılan JAVA, daha çok HTML sayfasına görsel efectler katmak ve kolay kullanım sağlamak için kullanılmaktadır.
Join Nedir:
Bağlanmak, girmek..
K56Flex Nedir:
Daha hızlı veri transferini sağlayan, Rockwell chipsetli modem üreticilerinin kullandığı modem teknolojisi.
Leased-Line Nedir:
Turk Telekom A.Ş.den alınan kiralık hat devresi ile, İki nokta arasında, istenen kapasitede kurulan sürekli bağlı olan iletişim hattı..
Link Nedir:
HTML bağlantılarıdır. Bunlar, döküman içinde sizi başka bir konuma, aynı serviste başka bir dosyaya veya bambaşka bir servise yollayabilir. Not: Bağlantılar genellikle mavi ve altı çizili metinden oluşur. Üzerine geldiğinizde mouse el işaretini alacaktır.
Linux Nedir:
Bir işletim sistemidir. UNIX'in türevi olan bu işletim sistemi tamamen ücretsiz olup, gün geçtikçe kişisel alanda kullanımı artmaktadır. (Ayrıntılı bilgi için:
www.linux.org.tr) Listserv Nedir:
Çok kullanılan bir e-mail programıdır. Kullanıcılara posta listelerine abone olma, katkıda bulunma ve çıkma şansı verir.
Live Nedir:
“Canlı yayın” kavramının internet üzerindeki kullanımıdır. Uygun programlarla internet üzerinden çeşitli yayınlar canlı olarak izlenebilir. ( Radyo, Televizyon v.s.)
Mailing List Nedir:
Kullanıcının tek bir adrese mesaj göndererek, üye olan kullanıcılara bu mesajın dağılmasını sağlayan mesajlaşma sistemi. Mail grupları olarak adlandırılan bu sistem sayesinde, İnternet üzerinde bir çok konuda gruplar, birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunurlar..
Majordomo Nedir:
En çok kullanılan e-mail programıdır. Kullanıcılara posta listelerine abone olma, katkıda bulunma ve çıkma şansı verir. (Mailing List oluşturulmasında kullanılır.)
Map Nedir:
Web tasarımında kullanılan, yüklenen grafiğin belirli bölgelerine basıldığında değişik bağlantıları çağırmak için kullanılan sistemdir..
Members Nedir:
Üyeler. Web sitelerinde "Members" yazılı yerlere girebilmeniz için, önce oraya üye olmanız gerekmektedir.
Mirror Nedir:
Bir web sitesinin, tamamen aynı olan bir yansısının başka bir adreste bulunmasıdır.
Modem (MOdulator-DEModulator) Nedir:
Bilgisayarınızın telefon hattına bağlanarak, diğer telefon hatttına bağlı bilgisayar ile iletişim kurmasına yarayan araç..
Mosaic Nedir:
NCSA tarafından tasarlanan Machintosh, Windows ve Unix ortamlarının tümünde birden çalışabilen ilk Web tarayıcısıdır..